Wil je de videograaf helpen om jou een betere film te leveren? Enkele tips!

Het eerste wat wij doen als we de kamer binnenkomen waar je je klaar gaat maken, is a; alles opruimen, b; zorgen dat het licht(er) wordt, en c; jou bij het raam zetten waar licht is. Kunstlicht doen wij vaak uit, tenzij het iets moois toevoegt op de camera voor de sfeer. Zorg dus dat alles is opgeruimd en dat je in een kamer komt waar in ieder geval een raam is waar je je kunt klaarmaken. Dit geldt voor zowel de bruid als bruidegom, voor aankleden als make up en haren doen.

2 )  First Look – Neem hier de tijd & plek voor

De First Look. Oftewel, de eerste keer dat jullie elkaar zien. Mits dit niet al 100% vast staat dat jullie elkaar pas zien bij de ceremonie, is dit een waardevol punt. Vaak na het klaarmaken, ga je elkaar voor de eerste keer ontmoeten in de nieuwe kleren. Maar hoe? Dit kan op zoveel manieren. Het meest traditionele is bij de deur. De een belt aan, doet de deur open en dan zie je elkaar. Maar dit kan mooier waar je de videograaf en de fotograaf ook nog eens helpt. Bij de deur is het namelijk erg lastig om goed de ruimte te hebben en mooie plaatjes te schieten, plus dat het voor jezelf fijner is om er echt even een moment van te maken i.p.v. ‘even snel bij de deur’. Ga bijvoorbeeld de natuur in, een park, of doe het op de locatie waar je een fotoshoot gaat doen. In de natuur is het zo fijn om elkaar voor het eerst te zien, omdat je er dan echt even een moment van maakt. Desnoods kun je een paar naasten meenemen naar de plek die er omheen staan. Zodoende is er altijd genoeg plek voor de videograaf en fotograaf. En houd rekening mee dat de meeste foto- en videografen altijd al met twee komen, dus in totaal zijn dat er vier. Geniet vooral van dit moment. Wij zullen op een respectabele afstand staan om jullie van elkaar te laten genieten. We pinnen vaak even de audio op, zodat wanneer er mooie woorden worden gewisseld, dit ook terug kan komen in de montage. Win-win-win.

3 )  No-phone policy op de ceremonie

De telefoons op ceremonie. Het gebeurt altijd. Sommige bruiloften hebben een no-phone policy. Mij persoonlijk maakt het niet uit, hoewel het soms wel gemakkelijker wordt omdat er toch altijd wel mensen zijn die het op willen nemen tegen de videograaf en in de weg kunnen staan. Dit kan hinderlijk worden en wij hebben niet de positie om jouw gasten te vertellen wat ze wel en niet mogen doen. Dus als je een voorstander bent dat iedereen daadwerkelijk in het moment is om van jullie te genieten, dan raad ik aan om alvorens de ceremonie begint bij de aankondiging te melden dat iedereen zijn en haar telefoon tijdens de dienst in de zak houdt. Zo blijft iedereen alert op jullie en aanwezig, maar daar help je ook de foto- en videograaf mee doordat de gasten dan alerter zijn op ons en zo elkaar niet in de weg loopt.

4 ) Foto/videoshoot

Wil je originele content van video? Overleg dan even met de fotograaf of het mogelijk is dat je een 10 a 15 minuten met de videograaf alleen kunt zijn. Dan krijg je namelijk niet dezelfde poses en content wat je ook al op foto’s hebt gezien en vica versa. Bovendien kunnen we dan even alleen zijn met jullie en hoeven jullie niet te poseren voor de foto, maar gewoon even lekker intiem zijn met elkaar. We directen niet heel veel, gewoon een klein beetje. Net voldoende om mooie scenes te maken terwijl jij nog steeds jezelf kunt blijven.

5 ) Actieve speakers of audiosysteem voor audio bij de ceremonie en speeches

Qua audio doen wij alles net even anders dan anderen. Wij pluggen namelijk onze audio + eigen microfoons in het systeem van de DJ of mengpaneel van het systeem. Daardoor hebben wij 100% controle over de audio. Hierdoor hebben wij altijd goede audio. Wat je hiervoor nodig hebt is simpel. In principe 1 of 2 actieve subwoofers met een mengpaneel. De DJ in de avond, of de locatie heeft dit vaak wel te huur. De vraag is; heb je een audiosysteem met mengpaneel te huur? Dit kost vaak ook enkele tientjes extra bij de meeste locaties. Dan pluggen wij onze audio hierin en wij hebben onze eigen draadloze microfoon.

6 ) Wil je goede audio? Praat dan altijd goed in de microfoon

Ik hamer altijd op goede audio, maar ik ben hier wel een klein beetje van jou afhankelijk. Maar je helpt mij en jezelf hier enorm mee, want de kwaliteit van de audio is dan perfect. Houd de microfoon altijd op kin-hoogte. Ik zal het vaker zeggen en ik zal het ook nog herhalen wanneer ik de microfoon overhandig wanneer je de geloftes gaat doen.

7 ) Geloftes; ga dicht bij elkaar staan

Wanneer het zover is, zal ik dit nog herhalen. Maar ik zie nog al te vaak dat het bruidspaar best ver van elkaar afstaat. Dit staat a; heel afstandelijk en b; het is lastiger om het mooi in beeld te krijgen. Natuurlijk lukt het wel, daar zijn wij pro’s voor. Maar wanneer het bruidspaar lekker dicht bij elkaar staat, staat dit veel intiemer. Houd desnoods elkaar’s hand vast, om elkaar bij te staan bij dit intieme moment.

8 ) Rookmachine in de avond voor meer sfeer

Wil je sfeer in de avond? Overleg even met de DJ of die ook een rookmachine heeft. Overleg dit dan ook direct met de locatie, want sommige locaties hebben rookmelders. Rookmachines is perfect om sfeer te geven in een ruimte. Voor als jij een cinematische look wilt in de avond, is dit de perfecte investering. Helemaal bij de First Dance is dit prachtig. Het oogt een beetje als nevelachtig, zoals in de foto hieronder. Meestal kun je dit voor enkele tientjes extra huren. Heeft de DJ het niet? No problem! Je kunt het ook bij mij huren voor een paar tientjes. Het enige is dan wel dat die rookmachine net zolang blijft tot ik blijf, maar dan heb je in ieder geval wel fantastische beelden.